Logo
La crisi del coronaviurs ens ha immers en una situació social excepcional que afecta també al món educatiu. Per aquest motiu la Fundació Oncolliga Girona acosta el programa “No et fumis la salut!” a les llars gironines.
 
Donem la volta al programa de prevenció de consum de tabac dirigit als joves de 1r d’ESO perquè es pugui seguir durant aquest tram final del curs 2019/2020. Això vol dir que les activitats de sempre (la xerrada, el concurs de treballs i la festa del 31 de maig) es reinventen.
 
Des d’aquí us facilitem l’accés lliure perquè a professorat i alumnat us sigui còmode accedir al material nou, adaptat a les circumstàncies actuals. Perquè el fet d'estar confinats no vol dir que el món s’aturi. Aquest parèntesi es pot aprofitar per reflexionar sobre com volem que sigui la nostra salut.


ACTIVITATS PER FER A CASA

Les activitats es poden fer a casa, i esperem que us siguin útils i us facin pensar i plantejar preguntes com: si fumo és beneficiós per a mi o pels altres? què té el fum o el vapor del tabac que faci malbé la salut? si en la caixeta del tabac informa que mata, per què el venen?


Cliqueu en aquest vídeo per començar:

 
Si us pregunteu “què té el fum dels cigarrets que faci mal?” trobareu la resposta en aquest anunci de 30 segons: 
 I quins són els efectes del tabac? Mireu 
 

Haureu sentit dir que hi ha alternatives als cigarrets i als cigars. Popularment, es diu que són més saludables perquè no fan fum, però canviareu d’opinió si us informeu bé. Mireu aquests reportatges:
 
 

La pipa d’aigua (o també anomenada “cachimba”, “shisha”, “narguile”, “hookah”...) també expulsa vapor. Què opina l’OMS?
 
 [https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/183356/WHO_NMH_PND_15.4_spa.pdf?sequence=5&isAllowed=y ]


TOTA AQUESTA INFORMACIÓ, QUÈ US FA PENSAR? 

Us proposem que traslladem la campanya contra el tabac a les xarxes socials. Publiqueu les vostres reflexions, però amb missatges positius, no utilitzeu recursos com la mort, l’ofensa i qualsevol manifestació de violència. 
 
Com?

Compartiu un text breu (acudit, poema, carta...), un vídeo o una fotografia elaborat per vosaltres que convenci al públic del següent:

que la nicotina perjudica la salut
que no comencin a fumar
que deixin el tabac 

Fins i tot, podeu proposar  idees per protegir als fumadors passius durant els dies de confinament

Compartiu aquestes creacions a Facebook, Instagram o Tik Tok

ÉS MOLT IMPORTANT QUE ETIQUETEU LES VOSTRES PROPOSTES AMB AQUESTS HASHTAGS: 
 #noetfumislasalutacasa i #quedatacasa 
 
I QUE SEMPRE QUE PUGUEU ETIQUETEU LA FUNDACIÓ ONCOLLIGA GIRONA:
 
@oncolligagi a Instagram 
@oncolligagi a Twitter
Facebook: 
https://www.facebook.com/fundacio.oncolliga.girona/


 

És un programa de prevenció del consum de tabac destinat als joves de 1er d'ESO de les comarques gironines. L'objectiués difondre una actitud favorable a un estil de vida sense fum, facilitar informació objectiva als alumnes perquè siguin conscients de la seva responsabilitat en la presa de decisions. Se'ls proporciona eines perquè se sentin capaços de rebutjar el tabac, i així descobrir la seva autonomia i autoestima, relacionar-se amb els altres sense deixar-se influir per la pressió de grup, i descobrir nous interessos. També es vol arribar a un públic general a través de l'expressió artística dels joves.
El programa es complementa amb l'activitat "Classe sense fum" que la Generalitat de Catalunya proposa en el context d'una iniciativa europea d'èxit i en la qual es treballa la reversió de la pressió de grup mitjançant la creació d'un compromís col·lectiu per no fumar, dins l'aula i per tot el curs escolar. Aquesta activitat és opcional i dóna dret a concursar en diverses categories de premis.

Resum de les activitats que es desenvolupen:

Conferències. Una sessió informativa i de reflexió sobre els efectes del tabac, duració d'una hora.

Campanya de sensibilització. Sota el lema "Fem la nostra campanya" es convida els joves que han assistit a les conferències a elaborar una campanya contra el consum de tabac perquè reflexionin i transmetin la seva opinió. Aquesta activitat consisteix en la creació de cartells, postals comercials, cartes (dirigides a persones fumadores suggerint-los que abandonin l'hàbit de fumar) i etcètera.

Celebració del Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig). L'acte de cloenda del programa és una manifestació col·lectiva que reivindica a la societat una vida sense fum.

Exposició. La campanya de sensibilització es mostra al públic en l'Expoweb en el bloc de prevenció del càncer, en el butlletí (que recull dels treballs més destacats de l'any) i als Centres d'Atenció Primària, als hospitals i al Punt d'informació juvenil de Palamós.

Us podeu insriure en el següent enllaç: https://forms.gle/EaUZjPupZfjaR1WZ8

Més informació:

pdfPresentació
pdfBases del concurs
pdfTeniu la possibilitat de muntar l'exposició al vostre centre
pdfApunts de la Xerrada

Més propostes educatives per treballar a l'aula.

pdf Com fer endevinalles
pdf Experiment per comprovar els efectes del fum en els pulmons
pdf Comentari d'un text en llengua castellana
pdf Com elaborar una auca
pdf Com escriure una carta
pdf La redacció d'un conte meravellós
pdf Exercici d'estadística descriptiva
pdf Idees per fer un cartell publicitari
pdf Idees per escriure missatges SMS


Reportatge a la revista Barça Kids: 

Barça Kids 1

pdfBarça Kids_1
Un concurs d'elaboració d’amanides. Els alumnes del cicle superior d'educació primària formen equips per a competir, i així elaborar la millor amanida amb verdures i fruites fresques i crues.
Es realitzen activitats preventives i educatives al voltant de la fruita dolça, adaptables als recursos disponibles i al grup destinatari, amb l'objectiu de promocionar els coneixements, les actituds i els hàbits alimentaris que tendeixin a millorar la qualitat de vida dels nens i nenes de 5 a 9 anys.

El Festival de la Fruita: S'inicia amb l'explicació d'un conte que exemplifica els beneficis de consumir fruites o amb la visita comentada a petit mercat. Posteriorment, es procedeix a jugar (es tracta de superar diverses proves tot menjantdiverses fruites) o a cuinar una broqueta de fruita.

L'hort d'en Marçal: Un acte organitzat per la FECEC  amb  motiu de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer. Una obra de teatre engresca els petits de la família a menjar verdura i fruita. Inclou un taller de broquetes de fruita.
Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per millorar l'experiència de l'usuari, optimitzar la navegació sense identificar-lo i obtenir estadístiques de l'ús del lloc.
Continuar la navegació en aquest web comporta l'acceptació de la política de galetes.
Més informació