Ens calen nous tractaments pel càncer de mama més agressiu

El càncer de mama és el càncer més freqüentment diagnosticat en la dona en el nostre entorn. Existeixen diferents subtipus de càncer de mama en funció de l’expressió dels receptors d’estrògens, progesterona i HER-2. Cada subtipus té una estratègia terapèutica diferent. El càncer de mama triple negatiu, que es caracteritza per la falta d’expressió d’aquests receptors, representa el 20% de tots els càncers de mama que es diagnostiquen. Aquest subtipus de càncer es caracteritza per afectar principalment dones joves i ser un dels subtipus més agressius biològicament. El tractament d’aquest subtipus de càncer de mama es basa en esquemes de quimioteràpia. Per aquest motiu, hi ha una gran necessitat de recerca de noves estratègies de tractament per tal de millorar el pronòstic d’aquestes pacients. Per tal d’aconseguir una millora en el tractament és necessari millorar el coneixement de la biologia tumoral.

Les edicions de la Travessia Solidària ONCOSWIM, organitzada per Radikal Swim i la Fundació Oncolliga Girona, han permès que l'equip d'investigadors format pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona i l’Institut Català d’Oncologia hagi contribuït a l’estudi del càncer de mama triple negatiu. En aquest sentit, s’ha aprofundit en el coneixement de la biologia del tumor estudiant la població de cèl·lules mare tumorals que contribueixen a la resistència al tractament de la quimioteràpia. A més a més, s’han descrit els canvis immunitaris que es produeixen en el tumor durant el tractament, per tal de desenvolupar estratègies terapèutiques basades en la immunoteràpia. El nostre grup també ha col·laborat, gràcies a l’ONCOSWIM, en el desenvolupament de cultius 3D que permeten estudiar les cèl·lules tumorals reproduint les condicions reals en què es troben en l’organisme.
Les futures edicions de l’ONCOSWIM permetran continuar la línia de recerca per confirmar els resultats obtinguts de l’estudi d’aquesta població de cèl·lules mare i el canvis immunitaris, així com ampliar l’estudi molecular del tumor en aquestes pacients per tal de buscar noves i millors dianes terapèutiques.

 

Responsables del Projecte:

Dra Teresa PuigTargetsLab (Unitat d’Oncologia)/ Facultat de Medicina/ UdG
Dra Gemma Viñas – Institut Català d’Oncologia / Girona

logos investigacio oncoswim

 

 

Agraïts de comptar amb vosaltresCollaboració per la recercaComprem aparells per la investigacióEns ajudeu a pagar sous a investigadorsFinanceu el nostre projecteInvertir en ciència

 



 



ORGANITZADORS:


COL·LABORADORS: