Logo
Fes una donació
Els pacients oncològics atesos a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es podran beneficiar cada any dels avantatges que suposarà la nova màquina centrífuga del Servei d’Anatomia Patològica, que s’ha adquirit gràcies a la campanya de microdonatius (crowdfunding solidari) que ha dut a terme CaixaBank, amb la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”, a favor d’Oncolliga Girona. Aquesta centrifugadora permetrà reduir el temps de resposta en els diagnòstics de malaltia oncològica de pacients als quals s’hagi realitzat una biòpsia líquida.

La biòpsia líquida és una prova diagnòstica que es realitza en una mostra de sang dels pacients oncològics, majoritàriament pacients amb càncer de pulmó. La informació que dona aquesta prova és la mateixa que aportaria una biòpsia convencional, però amb un clar avantatge per al pacient: l’estalvi de les molèsties físiques que comporta la presa d’una mostra per analitzar.

Les biòpsies líquides es fan sobretot en el seguiment dels pacients amb càncer que han patit una recaiguda de la seva malaltia i que han desenvolupat metàstasi. En moltes ocasions, aquestes metàstasis apareixen en llocs inaccessibles que impossibiliten la realització d’una biòpsia convencional. Són pacients que es quedarien sense diagnòstic i dels quals, gràcies a la biòpsia líquida, amb una simple extracció de sang es pot obtenir un seguit d’informació clínica que permetrà a l’oncòleg determinar si el tractament que estava prenent el pacient ja no és efectiu, i decidir si cal canviar-lo per un altre.

El tipus de càncer més freqüent en què es realitza la biòpsia líquida és el càncer de pulmó i, a certa distància, el càncer de còlon. De manera més experimental i amb projecció de futur hi ha altres tumors que també se’n podran beneficiar, com el càncer de mama.

Un dels passos imprescindibles per realitzar aquesta tècnica és la separació del plasma de la resta de la sang del pacient, pas per al qual es requereix d’una màquina centrífuga d’última generació, aparell del qual fins ara no es disposava al Servei d’Anatomia Patològica. Aquest fet comportava que s’haguessin d’acumular diverses mostres per tal de poder fer la separació de plasma i sang en altres dependències de l’Hospital. Amb la incorporació de la nova màquina centrífuga al mateix Servei d’Anatomia Patològica es podrà fer tot el procés al mateix entorn i reduir en un dia l’obtenció del diagnòstic final.

2020 centrifuga maquina

Avui s’ha dut a terme l’acte d’entrega de la màquina a l’Hospital Trueta amb la presència de Glòria Padura, directora de l’Hospital Josep Trueta; Eugeni López Bonet, cap del Servei d’Anatomia Patològica; Lluïsa Ferrer, presidenta de l’Oncolliga; Lídia Blade, directora de l’àrea de negoci de CaixaBank al Pla de l’Estany; David Vilanova, director d’àrea de negoci de CaixaBank a Girona, i Ivan Tibau, director de banca d’Institucions de CaixaBank a Girona.

López Bonet ha volgut “agrair una vegada més a l’Oncolliga la confiança que ha dipositat en nosaltres i que ens ajuda a tenir un Servei d’Anatomia Patològica amb les últimes tecnologies, que creiem que és el que es mereix la Regió Sanitària de Girona i, en particular, els seus malalts de càncer”. Ha volgut fer un reconeixement també a “l’Obra Social “la Caixa” que, en aquesta ocasió, també ha contribuït a l’adquisició de nova maquinària que reverteix directament en l’atenció dels pacients oncològics i de forma indirecta ajuda a divulgar la tasca que desenvolupem els professionals que treballem en anatomia patològica”.

Campanya de microdonatius
La màquina s’ha pogut adquirir gràcies a la campanya que es va dur a terme entre el 10 d’octubre i el 8 de novembre, i que va permetre aconseguir el suport de 119 particulars i empreses que van aportar 5.300 €. Als diners recaptats per la campanya de microdonatius, cal sumar-hi l’aportació directa de 3.000 € realitzada per l’Obra Social “la Caixa”. Els microdonatius s’han recollit a través de les seves oficines de CaixaBank a la comarca del Gironès i el Pla de l’Estany, dels caixers automàtics, de Caixabank Now i del portal www.caixabank.cat. En total, aquesta acció solidària va sumar 8.300 €, dels quals 6.300 s’han destinat a la compra de la màquina centrífuga per al Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Josep Trueta. Cal recordar que, gràcies a una aportació d’Oncolliga feta l’any 2017, es va poder posar en marxa la secció de Patologia Molecular dins del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Trueta, fet que va permetre incorporar la tècnica de la biòpsia líquida. Des d’aleshores ençà, s’han pogut realitzar 87 biòpsies líquides, 76 dels quals en pacients amb càncer de pulmó.

Els 2.000 euros restants es destinaran al programa Guapes&Valentes de la Fundació Oncolliga Girona, dirigida a les dones afectades de càncer de mama que durant el procés de superació de la malaltia han de fer front a un deteriorament de la imatge personal provocat per la caiguda dels cabells.
Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per millorar l'experiència de l'usuari, optimitzar la navegació sense identificar-lo i obtenir estadístiques de l'ús del lloc.
Continuar la navegació en aquest web comporta l'acceptació de la política de galetes.
Més informació