Logo
Fes una donació
Quantes vegades hem sentit a dir que, un cop superat el tractament mèdic, la persona que pateix un càncer de mama deixa de ser considerat com a malalt? Sortosament és així, però l’eradicació del tumor no evita automàticament que l’afectat segueixi “sentint-se malalt” en múltiples aspectes de la vida quotidiana.
L’instant en què els metges diuen que ja està tota la feina feta, i que a partir d’ara s’establiran només controls periòdics, comença una ‘cara B’ en la vivència del càncer de mama. Una segona fase on apareixen moltes preguntes: Estic curada del tot? Puc reprendre l’activitat laboral al cent per cent? Ja no m’he de preocupar?
Al llarg dels anys d’experiència en els Grups de Suport que la Fundació Oncolliga manté en funcionament a Girona i Palamós hem detectat un seguit de necessitats en aquesta fase posttractament dels malalts de càncer, quan ja no són etiquetats com a tal. Per una banda, aspectes físics i funcionals com ara la supervisió i seguiment de la mobilitat del braç i l’espatlla després de la intervenció quirúrgica, la prevenció del limfedema en cas de buidament dels ganglis limfàtics o el treball específic per pal·liar l’esgotament físic i anímic derivat dels tractaments de quimioteràpia i radioteràpia. De l’altra, necessitats emocionals de compartir l’experiència amb altres afectades, gestionar la comunicació familiar sovint sacsejada durant el procés viscut i reconduir la sexualitat i els problemes que puguin haver sorgit.
Ara que els avenços en el diagnòstic i el tractament permeten que aquest tipus de càncer tingui uns índexs de supervivència molt alts, és important centrar-se a millorar la qualitat de vida i en tractar aquests elements col·laterals que no són ni molt menys secundaris. El famós dia després, lluny de sentir-se desemparades, les persones que s’han refet d’una lesió tumoral han de saber que la recuperació no acaba, sinó que tot just pot començar, amb l’ajuda de professionals com els de l’Oncolliga que encoratgem als malalts que deixaran de ser-ho ben aviat.

Autora: NÚRIA AGUDO, psicooncòloga de la Fundació Oncolliga Girona
Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per millorar l'experiència de l'usuari, optimitzar la navegació sense identificar-lo i obtenir estadístiques de l'ús del lloc.
Continuar la navegació en aquest web comporta l'acceptació de la política de galetes.
Més informació