Logo
Fes una donació
Aquest any hem estat presents a la mostra 'Girona, Temps de Flors' amb un muntatge titulat “Fum zero”, una al·legoria sobre els perjudicis del tabac per a la nostra salut en el qual hem comptat amb la col·laboració d’alumnes de primer d’ESO de les comarques gironines. L’espai, instal·lat al hall de l'Auditori de la Mercè, tenia com a protagonista l’arbre de la vida lluitant contra l'addició, i s’hi podien veure alguns missatges dels joves en contra el consum de tabac que recordaven la composició de quitrà i amoníac que porten les cigarretes.

En aquest article d'avui volem recordar quins són els factors que fan que el tabac pugui provocar càncer. L’ADN (àcid desoxiribonucleic) és l’estructura essencial de cada cèl·lula del cos humà, controla el creixement i el funcionament de les cèl·lules. Quan una cèl·lula creix de manera anormal, pel motiu que sigui, en el cos s’alliberen altres cèl·lules que ataquen i destrueixen aquestes cèl·lules descontrolades. Però quan aquest procés és interromput o debilitat, les cèl·lules anormals es converteixen en tumors que, per una part, fan malbé els òrgans i, per l’altra, es poden estendre per altres part del cos.

El fum del tabac afecta l’ADN, de manera que contribueix al creixement anormal de les cèl·lules. A vegades, malgrat que les cèl·lules lluiten, algunes de les 70 substàncies cancerígenes del fum del tabac debiliten el procés de control de les cèl·lules, de manera que faciliten el creixement i la divisió de les cèl·lules anormals. En definitiva, el tabac contribueix al desenvolupament de tumors en quasi totes les parts del cos (pulmons, tràquea, bronquis, esòfag, cavitat bocal, llavis, nasofaringe, cavitat nasal, laringe, estómac, veixiga, pàncreas, ronyons, fetge, coll uterí, colon i recte, i leucèmia).

Lamentablement, una de cada tres morts per càncer podria prevenir-se prescindint del consum de tabac. El càncer de pulmó és la principal causa de mort per malaltia oncològica; aproximadament nou de cada deu càncers de pulmó són deguts al tabaquisme. Està a la nostra mà canviar aquestes xifres. Fum zero.Autor: EULÀLIA ROMERA, pedagoga i responsable del programa de prevenció "No et fumis la salut".
Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per millorar l'experiència de l'usuari, optimitzar la navegació sense identificar-lo i obtenir estadístiques de l'ús del lloc.
Continuar la navegació en aquest web comporta l'acceptació de la política de galetes.
Més informació