Logo
Fes una donació
L'equinoteràpia és una teràpia que utilitza el cavall com a instrument terapèutic. Aquesta teràpia inclou tres àrees:

1- Hipoteràpia
2- Munta terapèutica
3- Equitació esportiva

Com a tal, abasta la integració de quatre àmbits professionals: la medicina, la psicologia, la pedagogia i l'esport.

Dins de la hipoteràpia es pot diferenciar la hipoteràpia passiva, en la qual el pacient s'adapta al moviment del cavall sense cap acció per part seva i es treballa únicament al pas, de l’activa, en la qual s'afegeix la realització d'exercicis i el cavall podrà anar al pas o al trot, però portat per un terapeuta o ajudant.

Cal tenir en compte que la temperatura del cavall és de 38º i que pot augmentar algunes dècimes durant l'exercici, fet que es pot aprofitar com a instrument per distendre i relaxar la musculatura. Altres beneficis que podem obtenir són l'enfortiment de la musculatura, l'estabilització del tronc i el cap, fomentar la simetria corporal i la millora de l'equilibri, entre d'altres. En el cas concret d'un pacient amb limfedema, ens aturarem en els exercicis per cap i coll, espatlles, braços i mans.

Cap i coll
1- Girar el cap cap a banda i banda
2- Portar el cap davant i darrera
3- Inclinar el cap a un costat i un altre

Espatlles
1- Pujar i baixar les espatlles
2- Portar cap endavant i enrere
3- Fer rotacions
4- Posar les mans darrere del cap

Braços
1- Doblegar i estirar els colzes
2- Estirar els braços als costats
3- Portar cap endavant
4- Aixecar cap amunt mans

Mans
1- Obrir i tancar les mans
2- Rotar les nines
3- Acariciar al cavall
4- Tocar cada dit amb el polze

Els efectes terapèutics que proporciona l'ús de l'equinoteràpia inclouen entre d'altres una millora del to muscular, l'automatització del patró de locomoció, la millora de la propiocepció, l'estimulació del sistema vestibular, circulatori i respiratori i un augment de l'autoconfiança i autoestima.

Hem de tenir en compte les contraindicacions que tenen alguns quadres clínics com la displacia de maluc, la espondilosi, prolapse d'hèrnia discal, escoliosi de més de 40º, osteoporosi, distròfia muscular, insuficiència cardíaca, etc. Abans de començar la teràpia és aconsellable una revisió mèdica amb el corresponent certificat.

Les precaucions concretes en cas de limfedema estarien relacionades més amb la postura que adoptem sobre el cavall que amb els exercicis que realitzem en ell.
Intentarem evitar la posició decúbito prono (cap per avall) en l'eix transversal del cavall. Si fos a l'eix longitudinal intentarem mantenir els braços sobre la gropa per tal d'evitar un augment del perímetre a nivell distal. És obligatori l'ús de casc per a realitzar l'activitat.

Només queda que us animeu a provar una activitat diferent en la qual descobrireu noves sensacions tant a nivell físic com emocional.

Autor: GUSTAVO HEGUY - Fisioterapeuta de la Fundació Oncolliga Girona
Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per millorar l'experiència de l'usuari, optimitzar la navegació sense identificar-lo i obtenir estadístiques de l'ús del lloc.
Continuar la navegació en aquest web comporta l'acceptació de la política de galetes.
Més informació