Logo
Fes una donació
Afrontar un càncer suposa un llarg recorregut. El càncer i el seu tractament evolucionen i de ser una malaltia catalogada com a mortal, en breu es podrà parlar d'ella com una malaltia crònica, una malaltia que deixa seqüeles importants que hauran de ser tractades per diferents professionals. El fisioterapeuta, en coordinació amb l'oncòleg i altres professionals, pot ajudar els pacients oncològics contribuint a la seva recuperació física i anímica.

La rehabilitació funcional, realitzada pel fisioterapeuta, té un paper fonamental en la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per càncer. Per part del fisioterapeuta, és essencial fer un examen d'aquelles estructures corporals que es veuran afectades durant la cirurgia, la radioteràpia, quimioteràpia, etc. Aquestes estructures reaccionaran i pot aparèixer limfedema, limitació articular, contractures i adherències, entre d’altres, i com a símptomes habituals: dolor, fatiga, dificultat per caminar, disminució de l'equilibri, nàusees, ansietat ... Tant durant els tractaments com un cop finalitzats aquests, els fisioterapeutes comptem amb tècniques que ens ajudaran a minimitzar els efectes d'aquests tractaments, a solucionar les seqüeles i a millorar la qualitat de vida dels pacients, adaptant les tècniques a cada cas.

Una de les eines (tècniques) que podem utilitzar els fisioterapeutes és el massatge terapèutic. El massatge és possiblement el més antic i senzill de tots els tractaments mèdics. En les cultures tradicionals, especialment d'Orient, es considera natural el fet que un massatge regular sigui sempre beneficiós per a qualsevol persona.

Freqüentment ens fa por tocar-nos els uns als altres. En canvi, les investigacions en aquest camp estan demostrant l'extraordinària eficàcia del contacte, i el contacte és l'essència del massatge. De fet l'acte de tocar, pressionar exercint un massatge, és quasi innat (instintiu): ens acariciem el front quan estem cansats o ens fa mal el cap, acaronem o freguem la zona lesionada quan un nen es fa mal...

El massatge en si té una llarga història (la seva història és tan antiga com el món). El massatge terapèutic es considera una tècnica de massoteràpia que s'engloba dins la fisioteràpia. Les maniobres que utilitzem els fisioterapeutes han estat molt estudiades i es basen en un ampli coneixement de l'anatomia i fisiologia muscular i les adaptem a cada pacient. El massatge s'utilitza per millorar la circulació, recuperar la restricció del moviment entre els teixits afectats, reduir i/o pal·liar el dolor, proporcionar suport humà, relaxació i benestar.

La meva experiència com a fisioterapeuta m'ha fet adonar que l'efecte del massatge no és únicament físic, sinó que posseeix importants efectes psicològics (a través de les mans es pot alleugerir, a més del dolor físic, el dolor mental i emocional). El massatge produeix una considerable millora en la moral dels pacients que el reben, ajudant a la seva recuperació. Per tant, des de la meva experiència, puc dir que amb el massatge terapèutic (adequat a cada cas) els fisioterapeutes podem ajudar als pacients oncològics a reduir i/o millorar els efectes físics i psicològics que els produeix la malaltia.

Autor: MARIA DOMÈNECH VALOIX. Fisioterapeuta
Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per millorar l'experiència de l'usuari, optimitzar la navegació sense identificar-lo i obtenir estadístiques de l'ús del lloc.
Continuar la navegació en aquest web comporta l'acceptació de la política de galetes.
Més informació