Logo
Oncoswim
Després de l’Oncotrail i l’Oncobike, la Fundació Oncolliga Girona centra ara la seva atenció en un esport que cada dia té més adeptes, la natació en aigües obertes, per plantejar un nou repte esportiu i solidari: l’ONCOSWIM. La iniciativa neix de les inquietuds d’un grup de col·laboradors de l’entitat social i del Club Natació Radicalswim, integrat per un grup d’apassionats de la natació en aigües obertes que ja han realitzat diversos reptes solidaris.
Després de mesos de preparació la primera edició de l’ONCOSWIM ja té data, 11 de juny, i escenari, la Costa Brava. I també té un objectiu clar: recollir fons per finançar un projecte d’investigació impulsat per la Universitat de Girona sobre el càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves.

El repte esportiu consistirà a nedar 30 km en aigües obertes entre l’Estartit i Calella de Palafrugell, en equips de quatre persones. Els equips podran triar entre dues modalitats: relleus (com a mínim 1 membre de l’equip haurà d’estar sempre a l’aigua) o en grup (els quatre nedadors fan tot el recorregut junts i compten amb un cinquè integrant de l’equip que fa tasques de suport a l’embarcació). La sortida serà des de l’Estartit i el recorregut

passarà per les Illes Medes i les Illes Formigues, per acabar a Calella de Palafrugell. El temps màxim per a finalitzar la prova serà de 12 hores per motius de seguretat. “És una prova molt exigent a nivell físic i per això demanem que tots els participants acreditin que tenen capacitat per a realitzar-la, és a dir, que han de ser capaços de fer 3.000 metres en piscina en menys d’1 hora”, explica el president del CN Radikalswim, Dani Serra.

Durant la travessia, els equips aniran acompanyats en tot moment per una embarcació amb patró, i també hi haurà altres embarcacions i caiacs que faran seguiment durant el recorregut. Els coordinadors de la prova són Lluís Comet (tresorer de la Fundació Oncolliga Girona i director de l’Oncotrail) i Àlex Amorós (soci del CN Radicalswim).

Les inscripcions a la prova es realitzaran a través de la pàgina web www.oncoswim.cat. Caldrà omplir el formulari amb totes les dades sol·licitades i abonar la quota d’inscripció. El preu de la inscripció serà de 110€ euros per als participants amb llicència federativa i de 121€ per a aquells que no disposin de l’esmentada llicència. La data límit d’inscripció serà el dia 3 de juny.

El te verd i el tractament del càncer triple negatiu

Més enllà del repte esportiu, l’Oncoswim es planteja sobretot com un repte solidari. Per això, per poder participar a l’ONCOSWIM els equips hauran de fer un donatiu a la Fundació Oncolliga Girona per un import de 500 euros. En aquesta primera edició els diners recaptats es destinaran a finançar un projecte d’investigació sobre el càncer de mama triple negatiu desenvolupat pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en estreta col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO). El projecte, dirigit per la Dra. Teresa Puig i la Dra. Gemma Viñas, consisteix a fer un estudi clínic seleccionant mostres de pacients amb càncer de mama triple negatiu diagnosticades a Girona per analitzar si expressen diferents biomarcadors (proteïnes) que puguin ser possibles dianes de nous tractaments basats en el te verd o els seus derivats que permetin desenvolupar nous medicaments per aquest subtipus de càncer tant agressiu. El pressupost total d’aquest estudi, tenint en compte que comprengui entre 80 i 100 pacients, és de 20.000 euros, i l’objectiu de l’Oncoswim és ajudar al seu finançament amb una aportació mínima de 6.000 euros.

“Un 20% del total de càncers de mama que es diagnostiquen són triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu, que es caracteritza per afectar principalment dones joves”, explica la Dra. Puig, que afegeix que “la gran dificultat per vèncer aquest tipus de càncer és que no s’han descobert encara tractaments dirigits i específics per a ell”. “Les pacients que el pateixen només poden ser tractades amb quimioteràpia, i no sempre s’obtenen els resultats desitjats, per això és molt important seguir investigant per tal de trobar nous tractaments”, afirma la codirectora del projecte, que, en aquest sentit, subratlla la importancia d’iniciatives solidàries com les que han decidit impulsar la Fundació Oncolliga Girona i el CN Radikalswim.

Dues entitats unides per una causa

Fundació Oncolliga Girona. Entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu millorar el dia a dia dels malalts oncològics i dels seus familiars a les comarques gironines. També treballem per la prevenció primària del càncer i per sensibilitzar a la societat sobre aquesta patologia. Oferim serveis diversos, sobretot aquells que no contempla la sanitat pública, com ara el drenatge limfàtic, fisioteràpia a domicili, programes d'ajuda domiciliària, etc.
www.oncolligagirona.cat

Club Natació Radikalswim. Constituït l’any 2011, va ser el primer club de natació exclusivament d’aigües obertes de l’Estat i té per objectiu el foment i la difusió d’aquesta modalitat esportiva. Organitza anualment la RADIKALMARBRAVA entre Calella de Palafrugell, Illes Formigues i Llafranc, i els seus membres han realitzat diversos reptes solidaris com per exemple Lupus 42.195 (una marató per donar difusió a la malaltia del lupus) i Cruïlla 43 (43 km al canal Mallorca-Menorca per recaptar fons pel Centre Cruïlla, que lluita contra l’exclusió social).
www.radikalswim.com

Organitzadors

Col·laboradors

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per millorar l'experiència de l'usuari, optimitzar la navegació sense identificar-lo i obtenir estadístiques de l'ús del lloc.
Continuar la navegació en aquest web comporta l'acceptació de la política de galetes.
Més informació